Ekonomi

Bloomberg’den TCMB yorumu: ‘Bu sefer durum farklı’

ABD merkezli yayıncı Bloomberg, Hafize Gaye Erkan’ın geçtiğimiz Cuma günü yaptığı “af talebi” ve yerine milletvekili Fatih Karahan’ın atanmasını inceledi.

Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan’ın istifasına yanıt “Herkes hazırlıksız yakalandı”Bloomberg’in haberine yorum yapan şu sözlere yer verdi:

Erdoğan, 2023’te üçüncü dönem için göreve başladığından bu yana, piyasa dostu bürokratlardan oluşan bir ekibin, yatırımcıların güvenini yeniden tesis etme ve Türkiye’deki enflasyon krizini çözme sorumluluğunu üstlenmesine izin verdi.

Türk yetkililer, Erdoğan’ın hâlâ faiz programını desteklediğini söyleyerek, Erkan’ın ayrılmasının Mayıs ayından bu yana kaydedilen ekonomik ilerlemeyi boşa çıkarabileceği yönündeki korkuları yatıştırmak için acele ettiler. Bu yorumlar, Erdoğan’ın Temmuz 2023’ten bu yana başkan yardımcısı olan Fatih Karahan’ı yeni merkez bankası başkanı olarak atamasıyla desteklendi.

DIŞ EKONOMİSTLER: KARAHAN DAHA ŞAHİN

Karahan, Amazon.com’da ve New York Federal Reserve Bank’ta 10 yılı aşkın ekonomist deneyimine sahip ve Erkan’dan daha şahin.Bu durum, geçen ay sekiz aylık sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğini duyurmasına rağmen, yabancı analistlerin Merkez Bankası’nın onun liderliğinde faiz oranlarını daha da artırıp artırmayacağını düşünmesine neden oldu.

KARAHAN: MERKEZ BANKASI HAREKETE GEÇMEYE HAZIR

Karahan, göreve geldikten sonra yaptığı ilk yazılı açıklamada, fiyat istikrarının öncelikli olduğunu, enflasyon görünümünün kötüleşmesi durumunda Merkez Bankası’nın harekete geçmeye hazır olduğunu belirtti.

JPMORGAN’DAN GAYE ERKAN’IN YORUMU

Merkez Bankası’ndaki görev değişikliğinin ardından ABD’li yatırım bankaları JP Morgan ve Morgan Stanley’den ardı ardına açıklamalar geldi.

JP Morgan’ın yaptığı değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

“Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar açısından rahatsızlık yaratsa da yeni TCMB Başkanı’nı enflasyonun düşürülmesi ve lira açısından olumlu görüyoruz. Yeniden şekillenen MPK’nın muhtemelen daha şahin olacağını düşünüyoruz. İki MPK üyesinin duruşu (Dr. Elif Haykır Hobikoğlu) Fatma Özkul) bilinmiyor ancak bizce Lider ve iki şahin lider yardımcısı, PPK kararlarına daha çok enflasyona odaklanarak yön verecekler.Son MPK açıklamasındaki güvercin eğilimin artık tersine dönmesi mümkün. Lider Fatih Karahan, önümüzdeki perşembe günü yapılacak TCMB Enflasyon Raporu Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda, daha erken de olsa, şahin bir tavır takınarak, “Kendisinden bir miktar yönlendirme yapmasını bekliyoruz.”

MORGAN STANLEY’DEN 8 ŞUBAT’TA ÖNE ÇIKANLAR

TCMB’deki görev değişikliğini de değerlendiren Morgan Stanley, şunları söyledi: “Görüşümüz: 2019 ve 2021’deki önceki başkanlık değişikliklerinden farklı olarak bu durum, politika yönünde bir değişikliğe veya daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmiyor. TCMB’nin enflasyonla mücadeleyi önceleyen klasik para politikası çerçevesini sürdürmesini bekliyoruz.” . Morgan Stanley “TCMB’nin önümüzdeki Perşembe (8 Şubat) düzenleyeceği Enflasyon Raporu basın toplantısında siyasi mesajları dinleme şansımız olacak”Açıklama geldi.

KAYNAK: GAZETEOKSİJEN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu