Ekonomi

Bu yıl satılan her beş araçtan biri elektrikli olacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) Küresel Elektrikli Araç Görünümü raporuna göre, geçen yıl dünyada elektrikli araç satışları yüzde 55 artarak 10 milyonu aşarak 2021 yılına göre rekor kırdı. yüzde 14 Bu oran 2020 ve 2021’de sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Küresel elektrikli araç satışları 2017’de bir milyondan 2022’de 10 milyona yükseldi.

Geçen yıl elektrikli araçlara yapılan harcamalar 2021 yılına göre yüzde 50 artarak 425 milyar dolara ulaştı. Devlet sübvansiyonları bu harcamaların sadece yüzde 10’unu oluştururken, tüketiciler yüzde 90’ını oluşturdu. Geçen yıl pazardaki elektrikli araç modeli sayısı 2018 yılına göre ikiye katlanarak 500’e ulaştı.

2022 yılında elektrikli araç satışlarındaki artış, kullanımdaki elektrikli araç sayısını 26 milyona çıkardı. Çin, Avrupa ve ABD en çok elektrikli araç satışı yapılan pazarlar olarak öne çıkarken, geçen yıl küresel elektrikli araç satışlarının yüzde 60’ı Çin’de yapıldı.

Geçen yılki satışlardan sonra, kullanımda olan tüm elektrikli araçların 13,8 milyonu Çin’de bulunuyor. Avrupa ve ABD bu bağlamda ikinci ve üçüncü büyük pazarlardır.

Almanya Avrupa’da başı çekiyor

Avrupa’da elektrikli araç satış sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 2,7 milyona ulaştı. Elektrikli araçların Avrupa’daki toplam araç satışlarındaki payı 2021’de yüzde 18’den 2022’de yüzde 21’e yükseldi.

Avrupa ülkeleri arasında geçen yıl en çok elektrikli araç satışı yapılan ülke 830 bin ile Almanya oldu. İngiltere’de 370.000, Fransa’da 330.000 ve İspanya’da 80.000 elektrikli araç satıldı.

İtalya’da 2021’de 140 bin elektrikli araç satılsa da geçen yıl bu rakam 115 bine geriledi. Avusturya, Danimarka ve Finlandiya da satışların düştüğü ülkeler arasında yer aldı.

ABD’de elektrikli araç satışları, 2021 yılına göre yüzde 55 artışla geçen yıl bir milyona yaklaştı. Bu artışla birlikte ABD’deki toplam elektrikli araç sayısı 3 milyona ulaşırken, 2022’de elektrikli araç satışlarının toplam araç satışları içindeki payı yüzde 8 oldu.

Elektrikli araç satış ve üretiminin büyük bölümü birkaç ülkede yoğunlaşsa da Asya bölgesinde geçen yıl Hindistan, Endonezya ve Tayland elektrikli araç satışlarını en çok artıran ülkeler oldu.

Türkiye’de satışlar neredeyse ikiye katlandı

Geçen yıl Türkiye’deki toplam elektrikli araç satışları 2021’e kıyasla neredeyse iki katına çıkarak 7.540’a ulaştı. Bu sayı 2021’de 3 bin 920 idi.

Elektrikli araçların toplam araç pazarındaki payı geçen yıl yüzde 1’di.

Geçen yılki satışların ardından Türkiye’de kullanımda olan toplam elektrikli araç sayısı 16 bini geçti.

Bu yılın ilk çeyreğinde 2,3 milyon elektrikli araç satıldı

Bu yılın ilk çeyreğinde dünyada geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 2,3 milyon elektrikli araç satıldı.

Bu sayının yıl sonunda prestij olarak 14 milyona ulaşması bekleniyor. Bu rakam, elektrikli araç satışlarında 2022 yılına göre yüzde 35 büyüme anlamına geliyor.

Bu yıl dünyada satılan tüm araçların yüzde 18’inin, yani yaklaşık olarak her 5 araçtan birinin elektrikli araçlardan oluşacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli araç satışlarında ülkelerin iklim değişikliği çaba planları ve teşvik programları etkili olurken, bu planlara bağlı olarak Çin, Avrupa Birliği ve ABD elektrikli araçlarının toplam araç satışlarındaki payının 2030 prestijiyle yüzde 60’a ulaşacağı hesaplanıyor. .

Otomotiv endüstrisinde tarihi dönüşüm

UEA Lideri Fatih Birol, elektrikli araç pazarındaki gelişmeleri değerlendirdiğinde, dünyada hızla büyüyen “yeni enerji ekonomisi”nin itici güçlerinden birinin elektrikli araçlar olduğunu belirterek, “Elektrikli araçlar, küresel pazarda tarihi bir dönüşüme öncülük ediyor. araç imalat sanayi.” sözünü kullandı.

Bu gelişmelerin küresel petrol talebini önemli ölçüde etkilediğine dikkat çeken Birol, şunları kaydetti:

“İçten yanmalı motorlar yüzyılı aşkın süredir rakipsiz, ancak elektrikli araçlar durumu değiştiriyor. Elektrikli araçlar da 2030 yılına kadar günde en az 5 milyon varil petrol ihtiyacını ortadan kaldıracak. Arabalar bu değişimin sadece ilk dalgası, elektrikli otobüsler ve kamyonlar da öyle. yakında onları takip edecek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu