Ekonomi

Döviz pozisyonunun banka özkaynakları içindeki payında üst sınır indirimi

Bankaların yabancı para cinsinden aktif ve pasifleri arasında istikrarı sağlamak ve kendi özkaynakları ile uyumlu bir döviz durumunu sürdürmelerini sağlamak amacıyla getirilen düzenlemede değişikliklere gidildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmeliğine göre mevcut uygulamada yüzde 20 olarak belirlenen standart oranlar yüzde 5’e düşürüldü.

Ayrıca, yapılan değişiklikle BDDK’ya bu yönde alınacak karar tarihinin prestijiyle söz konusu standart oranları dört katına kadar artırmaya veya en erken dörtte birine kadar indirmeye yetkili kılındı. bu yönde alınacak kararın tarihi ile birlikte.

Bankalar; Döviz varlıkları ve yükümlülükleri arasında faiz ve bakiyeleri tesis etmek ve döviz pozisyonuna uygun bir döviz pozisyonu sürdürmelerini sağlamak amacıyla uygulayacakları yabancı para net genel pozisyon/özkaynak standart oranının (Standart Oran) tarzı ve esası. kendi fonları. 2006 yılında yayınlanan Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Bankaların Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Standart Faiz Hesaplamalarına ve Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik) ile belirlenmiş ve yönetmelik en son 2014 yılında güncellenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu