İş

Tokat’ta Koza Holding’e bağlı madende işçilerin eylemi

Tokat’ın Turhal ilçesinde Koza Holding’e bağlı Özdemir Antimuan Madencilik şirketinde çalışan 31 personelin işten çıkarılmasının ardından başlayan işçi hareketi ikinci gününe girdi.

Koza Holding iştiraki Özdemir Antimuan Madencilik’in Tokat’ın Turhal ilçesinde işlettiği ve Ankara 4. Ceza Hakimliği’nin kararıyla TMSF’ye, ardından Hazine’ye devredilen madenin küçültülmesi nedeniyle 31 personel işten çıkarıldı. Barış 2016’da FETÖ tarafından işlendikten sonra. İşten çıkarılan işçiler önceki gün maden önünde eylem başlattı. Personel bugün de hareketlerine devam etti. İşçiler, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldıklarını, işe giderken kendilerine çağrıldıklarını ve işten çıkarılma bilgilerinin verildiğini belirtti.

“3 madenin tamamı kapatıldı”

Cumhuriyetin 100’üncü yılında Atatürk’ün açtığı madende böyle bir işlem yapılmasının doğru olmadığını belirten madende görevli sendika başkanı Cemil İtimat, şunları söyledi: “Temmuz 2012’de bir personel arkadaşım Bir arkadaşımız iş kazası sonucu vefat etti. Sanki bu arkadaşımız dünyada 3 madende ölümünün ötesinde bir hata işlemiş gibi.” O da kapalıydı. Bu ayın 25’i itibarıyla buradaki çalışan arkadaşlara çıkış izni verildi. Hiçbir ilişki olmadan yapıldı. Burası 2021 yılında 180 kişiyle çalışıyordu, şimdi 51 kişi kaldı. En son 5 kişiyi geri işe aldılar. Ekonomik nedenlerden dolayı bu durum söz konusu değildir. Bu Mustafa’ydı. “Kemal Atatürk’ün zorluklarla açtığı bir işletmedir, şimdi bunu çok anlamlı buluyorum. Atatürk’ün Cumhuriyetin 100. yılında açtığı bir işletmeden işçi çıkarıyorsunuz” dedi.

“Buradaki herkese çıkış hakkı verildi”

Sendikalı işçi temsilcisi Güven Kaya, işletme müdürü tarafından hedef gösterildiklerini belirterek, “Burada herkese çıkış hakkı verildi. Buraya geçimimizi sağlamak için geliyoruz. Hakkımızı aradığımız için işletme yöneticimiz tarafından hedef gösterildik. Gönderildik. Bu şekilde daha üst makamlara çıkacağız. Kesinlikle sonuna kadar direneceğiz. Biz devletimize karşıyız.” “Güvenlik güçlerimize karşı çıkmadan, onlara zorluk çıkarmadan hakkımızı aramaya kararlıyız” dedi.

İşten çıkarıldıklarını serviste öğrendiler.

Sabah servisle işe giderken işten çıkarıldıklarını söyleyen işçi Mehmet Yürür, “Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bize haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Eğer iyi niyetli bir tepki değilse, iyi niyetliydi, zor günlerden geçtiğimizi söyleyip durumu bize anlatırlardı, o zaman ben gideyim, burası çalışmaya devam etsin.” Bizi bırakacak çok dostumuz olacaktı. Ama bu yolu seçmek yerine sabah servislerinde herkesi arayıp “işe gelme, işin bitti” diyerek bizi kapıdan atmaya çalışıyorlar. Doğru niyeti görmediğimiz için yeterli bir yaklaşım sergilemedik. 6 yaşımdayken babama ve dedeme yemek götürüyordum, burada büyüdüm. “Ben istemesem bile başka bir arkadaşımın çocuğunun çalışmasını isterim. Burası Atatürk’ten mirastır, buna izin vermeyeceğiz” dedi. – tokat

devrekanihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu