Haber

Ukrayna ne zaman karşı saldırıya geçecek?

Rus güçlerinin saldırılarına uzun süredir direnen Ukrayna ordusunun yakında karşı taarruza başlayacağı tahmin ediliyor.

Kış aylarında doğu cephesinde taarruza geçen Rus kuvvetleri, ancak sınırlı kazanımlar elde edebildi.

AFP’nin Donetsk bölgesinde cephede görüştüğü Ukraynalı bir asker, “Kıdemli personel yeterli askerimiz ve mühimmatımız olduğunu söylerse hazırız” dedi.

Askeri analistler, geçen yıl başkent Kiev, Kharkiv ve Herson’da Rus ordusunu ağır bir şekilde ezen Ukrayna’nın artık karşı tarafa daha büyük bir darbe indirme fırsatı bulduğuna, ancak bunun için kısa bir süreye sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, yakın zamanda askere alınan Rus kuvvetlerinin devam eden saldırıları nedeniyle tükendiğine dikkat çekerken, Kiev’in Batı’dan uzun menzilli toplar ve muharebe tankları alarak cephane stokladığına ve ordusunu güçlendirdiğine dikkat çekiyor.

Kiev’deki Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Mikola Biyeliyeskov, AFP’ye “Ukrayna’nın bu şansı bir daha ne zaman yakalayacağını kim bilebilir? Ya şimdi ya da asla” dedi.


Bahmut’ta tank mermisi taşıyan Ukraynalı askerlerFotoğraf: Oleksandr Klymenko/REUTERS

Anahtar soru: Ne zaman?

Bir süre önce çamurlu siperde dans eden bir askerin görüntülerini sosyal medyada paylaşan Ukrayna Savunma Bakanlığı, videonun altına “Zemin sertleştiğinde saldırı yapmak mümkün olacak” yazdı.

Biyeliyeskov’a göre hava kurallarından daha değerli olan, Batı’nın vaat ettiği silahların Ukrayna birliklerine teslim edilmesi ve istihbarat ile lojistiğin uyumlaştırılmasıdır.

Biyeliyeskov, Mayıs ayına işaret eden tahminlerin aksine, Ukrayna’nın Haziran veya Temmuz’da bir karşı saldırıya hazır olabileceğini savunarak, “Kiev, erken bir taarruzun başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunun farkında” dedi.

Zaporijya ve Herson’un Ukrayna ordusunun ana hedefleri olduğu düşünülürken, bu bölgelerin ele geçirilmesi Rusya’nın Kırım yarımadasıyla bağlantısını kesebilir. Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerini müstahkem mevzilerden geri püskürtmeyi başarırsa, bundan sonraki aşamada Batı’dan gelecek uzun menzilli topçuların kilit rol oynayacağı belirtiliyor.

Ancak farklı cephelerde görev yapan Ukraynalı askerler, Rus kuvvetlerine karşı silahlarının yetersiz olduğunu AFP’ye şikayet etti.


Bahmut’ta tank mermisi taşıyan Ukraynalı askerlerFotoğraf: Oleksandr Klymenko/REUTERS

Kiev’in her yerinde işe alım duyuruları

Avrupa Birliği (AB), geçtiğimiz ay Ukrayna’ya 2 milyar avroluk bir yardım planını kabul etmişti. Ancak gözlemciler, Ukrayna’nın taarruzunun başarılı olabilmesi için söz verilen bu yardımın yarısının bir an önce ulaştırılması gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan, Kiev’in dört bir yanında askere alma duyuruları, 14 aylık savaşta yaşanan kayıpların telafi edilmesi ve taarruz için yeni bir kuvvet oluşturulmasının işaretleri olarak görülüyor.

Kiev, asker sayıları hakkında veri paylaşmıyor, ancak Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’in başkanı Yevgeni Prigojin, Moskova’nın 200.000 ila 400.000 kişilik bir Ukrayna kuvvetiyle yüzleşmeye hazırlanması gerektiği konusunda uyardı.

Ukrayna’nın yumuşak karnı: Hava gücü

Ukrayna ayrıca Batılı müttefiklerinden Rusya’ya havada karşılık verebilecek savaş uçakları talep ediyor.

Kamuya sızdırılan ABD (ABD) istihbaratı, Ukrayna’nın hava savunma sistemleri için füze stoklarının tükenmekte olduğunu ve bunun da orduyu Rus hava kuvvetlerine karşı savunmasız hale getirdiğini gösterdi.

Ukrayna hava kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ignat geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Hava üstünlüğü olmadan düşman uçaklarının ateşi altında saldırmak, en hafif tabirle biraz zor bir meseledir” dedi.

AFP / GY,ET

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

haber-muradiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu