Ekonomi

Irak’ta 100 milyar dolarlık fırsat

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Kurulu Başkanı Halit Acar, 2023 yılında Irak’a 16 milyar dolar ihracat yapmayı ve bu ülkeyi en çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında ikinci sıraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Acar, Irak’ta 200 milyar doların üzerinde bütçe olduğunu ve mevcut projeler için şimdiden 100 milyar dolar bütçe ayrıldığını söyledi.

Irak’a hububat, bakliyat, yağlı tohum ve ürünleri, kimyasallar, kağıt ve orman malzemeleri, mobilya ve çelik gibi ürünlerin ihraç edildiğini belirten Acar, “Irak’ta büyük fırsatlar var. Yaklaşık 1,5 ay önce yeni hükümet kuruldu. Mevcut yeni hükümet birçok alanda yatırım yapmayı planlıyor ve Türkiye’nin de bu alanlarda pay sahibi olmasını diliyorum.Türkiye olarak çok yüksek standartlarda üretim yapıyoruz.Taahhüt alanında başarı yakalamış firmalarımız var.Elektrik projeleri,toplu konut projeleri, tarımsal sulama projeleri ve altyapı. , üst yapı, ulaşım projeleri, Musul Organize Sanayi Bölgesi inşaat alanı, sağlık, okul vb. gibi birçok alanda müteahhitlik projeleri var, bütçesi yaklaşık 100 milyar dolar. 200 milyar doların üzerinde bir bütçe.Bu bütçeden Türk iş dünyasının mutlaka insanımızın faydalanması gerekiyor” dedi.

Her türlü görüşme, sıcak ilişki ve birebir takiplerle de çalıştıklarını anlatan Acar, “Büyükelçimiz, başkonsoloslarımız ve Irak’taki ticaret danışmanlarımızla birebir koordinasyon içinde çalışıyoruz. . İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri ve ticaret hacmini artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Irak bizim hem kadim dostumuz hem de komşu ülkemizdir. İki ülke arasında ne kadar sıcak bir ilişki olursa ticaretimize o kadar fayda sağlar” dedi.

16 milyar dolar ihracat hedefi

Halit Acar, Türkiye-Irak ilişkilerinin çok iyi ilerlediğini ve bu ülkeye ihracatın her geçen gün arttığını belirtti. Irak’a bu yılın 11 ayında 12 milyar 604 milyon dolarlık ihracat yapıldığının bilgisini veren Acar, Irak’ın 2021’de en çok ihracat yapan ülkeler sıralamasında beşinci sırada yer alırken bu yıl üçüncü sıraya yükseldiğini kaydetti. Irak’a en fazla ihracatın 2,6 milyar dolarla İstanbul, 1,8 milyar dolarla Gaziantep ve 833 milyon dolarla Mardin’den yapıldığını belirten Acar, “2022 sonu prestijiyle 14 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. “11.2 milyar dolar ihracat yaptık. Yılın prestijine baktığımızda yüzde 25’lik bir artış görüyoruz. 2023’te 16 milyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu