Teknoloji

Yapay zeka ilk kez insan yardımı olmadan bir süpernovayı tespit etti

Yapay zeka artık astronomi dünyasında büyük ilerlemeler kaydetmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yapay zekanın keşfettiği yeni bir süpernovaya ilişkin haberler yayımlandı.Gizmodo’nun bildirdiği üzere, Northwestern Üniversitesi gökbilimcileri tarafından yürütülen bu işbirliği Dünyanın ilk yapay zeka destekli, tam otomatik süpernova tespit sistemi geliştirildi.Tüm bu süreç, patlayan yıldızlarla ilgili gelecekteki çalışmaların kolaylaştırılmasına yardımcı olabilir.

Bu aracın oluşturulmasından önce bilim insanları, insanlar tarafından doğrulanan otomatik sistemler kullanıyordu. Ancak yapay zekanın yardımıyla artık makinelerin sadece süpernovayı tespit etmekle kalmayıp, aynı zamanda onun gerçekten bir süpernova olup olmadığını da bulmasını sağlayarak iş yükünün neredeyse tamamını üstlenmesini sağladılar.

Yapay zeka destekli süpernova tespit sistemi, Parlak Geçici Anket Botuveya BTSbotBaşarılı olmaya devam ederse, süreçte insan doğrulayıcılara olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırabilir ve gökbilimcilerin dikkatlerini başka şeylere odaklamasına olanak tanıyabilir.

Araştırmacılar öğrenmeye yardımcı olmak için BTSbot’u kullanıyor 16.000 farklı astronomi kaynağından gelen 1,4 milyondan fazla görüntülemeyle onu besledi. Bu besleme, sisteme güç veren makine öğrenimi algoritmasının süpernovaları nasıl yorumlayacağını ve evrende onları nasıl tespit edeceğini öğrenmesine olanak tanıdı. Eğitilen bilgilerle donatılan yapay zeka destekli tespit sistemi devreye girdi ve bir süre sonra bir süpernova adayını tespit etti.

Bu olası yıldız patlamasının tamamen patlayan bir beyaz cüce yıldızdan geldiğine inanılıyor. Yapay zeka, süpernovayı tespit etti ve bulgularını otomatik olarak astronomi topluluğuyla paylaşarak bu keşfin insan kısmını ortadan kaldırarak süreci kolaylaştırdı. Sistem şu ana kadar çok başarılı oldu ve gelecekte daha fazla süpernovanın hızlı bir şekilde tanımlanmasına yardımcı olabilir.

Kuzeybatı fizik ve astronomi yardımcı doçenti Adam Miller, “ İnsanları bu denklemden çıkarmak, araştırma ekibine gözlemlerini analiz etmeleri ve gözlemlediğimiz kozmik patlamaların kökenini açıklamak için yeni hipotezler geliştirmeleri için daha fazla zaman verecektir.” diyor.

yusufeli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu