Teknoloji

1700 yıllık Roma yumurtasının içinde sıvı bulundu

İngiltere’nin Buckinghamshire kentinde bulunan 1700 yıllık yumurtanın sıvı içerdiği tespit edildi. İçinde sıvı bulunan yumurta, 2010 yılında Aylesbury’de yapılan kazı sırasında keşfedilmişti. Bunun o dönem için ‘gerçekten eşsiz bir keşif’ olduğunu söyleyen uzmanlar, yumurtanın sahibi olan kuş hakkında yeni bilgilere ulaşmayı umuyor.

‘TÜRÜNÜN TEK ÖRNEĞİ’

Oxford Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Edward Biddulph, bunun İngiltere’de Roma dönemine ait tek sağlam yumurta olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Yumurtanın içinde hem sarısı hem de beyazı var. Yüzyıllar boyunca içindeki sıvının sızmasını beklerdik. ama hâlâ orada. Bu yumurta türünün tek örneği.” Tek örnek bu olabilir.”

Arkeologlar geçtiğimiz yıllarda yapılan kazılarda ‘kuvvetli koku’ yayan 4 yumurta bulmuş ancak bunlardan 3’ü kırıktı. Yumurtaların yanı sıra hasır sepet, deri ayakkabılar ve hayvan kemikleri de bulundu.

‘FERMENTASYON İÇİN KULLANILAN BİR ÇUKUR’

Yumurtaların bulunduğu yerin “fermantasyon için kullanılan bir çukur olabileceğini” belirten Biddulph, şöyle konuştu: “Burası Roma yolunun yanında ıslak bir alandı. “Yumurtalar oraya adak olarak yerleştirilmiş olabilir.”

Uzmanlar, çukurun adak adaklarında kullanılmadan önce MS 2. yüzyıldan 3. yüzyıla kadar bira yapımı için kullanıldığını söylüyor.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

haber-aralik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu